Overslaan en naar inhoud

#4 Wat is de toon van het bericht?

Zoals Margriet Sitskoorn in deze video uitlegt, speelt nepnieuws vaak in op emoties. Want als je boos of bang wordt van een bericht is de kans groter dat je het gelooft én gaat delen. Worden er veel uitroeptekens gebruikt? Worden er belangrijke dingen weggelaten?

LET OP! BREAKING NEWS! De titel van een bericht wordt vaak gebruikt om de aandacht te trekken. Het is dus niet altijd het hele verhaal. Lees daarom het hele bericht, zodat je beter je eigen mening kan vormen. Let ook op het verschil tussen uitspraken van personen, die staan tussen aanhalingstekens, en beschrijvingen van de schrijver, die staan niet tussen aanhalingstekens. Als een filmpje of bericht veel emotie oproept en veel wordt gedeeld door anderen, houd je hoofd dan koel. Doe een extra check om te controleren of het nieuws klopt. bronNieuws in de klas

Met de toon van het bericht beïnvloedt de schrijver jouw reactie. Klinkt het bericht serieus, of juist grappig? Een betrouwbaar nieuwsbericht geeft je informatie, zodat je zelf je mening kunt vormen. Dat betekent dat de schrijver geen mening geeft, maar het nieuws alleen omschrijft. Daarnaast laat de schrijver het nieuws van verschillende kanten zien.

Andere soorten berichten zijn: 

  • Een opiniestuk. Daarin geeft de schrijver juist wel heel duidelijk een mening. Het is vaak bedoeld om jou te overtuigen.
  • Satire. Als een bericht satire is, dan is de toon grappig en kritisch. Satire geeft vaak kritiek op de politiek of invloedrijke personen. Aan de toon kun je dus inschatten wat voor bericht je leest, kijkt of luistert en wat de schrijver van je wil.

Bron: Dossier nepnieuwsMediawijzer.

Dit artikel is onderdeel van 

Hoe check je een bericht?
  1. Nieuws in de klas, Een checklist hoe je nepnieuws kunt herkennen.
    nieuwsindeklas.nl/leerdoel/mediawijsheid/bronnen-voor-informatievaardigheden/checklist-voor-nepnieuws/
  2. Mediawijzer, Dossier over algoritmes
    mediawijzer.net/nieuw-dossier-over-algoritmes/
Kopieer koppeling

Enquete
Hoe ben je op de site terechtgekomen?
Voldeed het bezoek aan je verwachtingen; heb je alles kunnen vinden?